Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що робити, якщо у дитини почалася паніка

Воєнний час з вибухами, частими повітряними тривогами, багатогодинним знаходженням в укритті, а інколи – з руйнуванням будівель діти переносять особливо тяжко. І тоді навіть гул мотоцикла, що мчить, чи грім можуть викликати у малюка напад паніки.

Що робити в такому випадку розповість Інформатор з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України.

По-перше, треба зарадити фізичним симптомам.

По-друге, намагатись повернути дитину до реальності.

По-третє, переключити її увагу  на щось конкретне.

Таким чином, щоби вгамувати прискорене серцебиття, треба попросити дитину зробити кілька глибоких вдихів, а потім дихати разом з вами повільно і глибоко, так, щоб видих був довше за вдих. Щоби приборкати тремтіння, разом за малечею потрусіть руками, а потім усім тілом, немов собака, який струшує з себе воду.

Важливо весь час підтримувати зоровий контакт, тобто зловити погляд малюка і утримувати його. Говорити необхідно спокійно, повільно, звичними дитині фразами, звертаючись до неї на імʼя. Запропонуйте випити води, а потім перемикніть увагу, наприклад, попросивши описати вулицю на якій ви перебуваєте, або порахувати людей в одягу певного кольору. Далі проговоріть, що все добре, було складно, але ви впоралися, а потім разом відновіть хронологію подій.

Раніше Інформатор писав про те, як підтримати дітей, які сумують за домом.

Альона Свірідова

Нагору