Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українців, які постраждали через війну, можуть евакуювати на лікування за кордон

Українці, які постраждали від військової агресії росії, можуть лікуватися за кордоном. Для цього можна скористатись програмою медичної евакуації.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Мінистерство охорони здоров’я Украаїни.

Кого можуть транспортувати на лікування за кордон 

  • пацієнти з травмами, отриманими внаслідок збройної агресії рф проти України, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (опіки);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.

Алгоритм медичної евакуації за кордон: 

  • Лікуючий або сімейний лікар інформує обласного координатора з медичної евакуації (зазвичай це співробітник департаменту охорони здоровʼя (ДОЗ) або ж обласної лікарні) про своє рішення. Обласні координатори надсилають необхідні медичні висновки до команди медичної евакуації в МОЗ.
  • МОЗ верифікує дані, інформує пацієнта про маршрут медичної евакуації.
  • Якщо пацієнт (чи його законний представник) дає згоду на медичну евакуацію, то МОЗ надсилає відповідний запит до системи екстреного реагування Єврокомісії.
  • МОЗ отримує через платформу Early Warning and Response System (EWRS) пропозиції від лікарень з країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування.
  • Координатори з медевакуації Міністерства у постійній комунікації з лікарнями, що приймають пацієнтів, узгоджують етапи і маршрути безпечного транспортування.
  • Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України транспортують пацієнтів від лікарень у прифронтовій зоні чи на деокупованих територіях до медичних закладів Львівщини, які взяли на себе функцію медичного хабу. У цих лікарнях готують людей до медевакуації (надають меддопомогу, організовують підготовку та переклад необхідної документації).
  • Далі медичним автотранспортом чи медичними гелікоптерами/літаками українців транспортують за кордон для спеціалізованого лікування.
  • МОЗ України за сприяння міністерств охорони здоров’я країн-членів ЄС/ЄЕЗ, через платформу EWRS проводить моніторинг пацієнтів, отримує повідомлення про їх рух у клініках країн ЄС, а також запити додаткової інформації про пацієнтів.
  • Після завершення лікування пацієнти можуть повернутися в Україну за сприяння посольств чи консульств України у відповідній країні.

Якщо ви вважаєте, що близька людина потребує медичної евакуації, звертайтеся, перш за все, до сімейних лікарів. Також можна самостійно подати попередню заявку на програму медичної евакуації. Для цього на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі Опитування слід заповнити відповідну анкету. Далі ви отримаєте зворотний зв’язок.

Кожен випадок евакуації розглядається спеціалістами окремо. Підготовка пацієнта зазвичай триває від 3-4 днів до 2 тижнів. Транспортування та лікування українських громадян у рамках програми медевакуації фінансується міжнародними організаціями, а також країнами, що приймають українців.

Зазначимо, українці, які перетнули кордон після 24 лютого у пошуку прихистку від війни та отримали у цих країнах статус біженців/тимчасового захисту, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами цієї країни. За посиланням можна дізнатися більш детально про медичну допомогу в окремих країнах.

Раніше Інформатор писав про те, що не можна говорити батькам захисників які потрапили у полон.

Нагору