Кривий Ріг До сайту

Українська класика: готоуємо шпундру

Захід України славиться старовинним блюдом ― шпундрой. Її готують на свята зі смаженої підчеревини, грудинки або ребер, яку потім тушкують з цибулею, морквою в буряковому соку або квасі. І хоча блюдо це не з тих, які готуються швидко, воно заслуговує того, щоби хоч інколи бути на столах українців, як суто наш, тільки Україні властивй кулінарний шедевр.

Реклама

Інформатор дає рецепт цього шедевру.

Шпундра

Реклама

Продукти

Ребра – 500 г

Буряк – 2-3 шт. невеликих

Реклама

Цибуля – 1 шт. велика

Вершкове масло – 40 г

Борошно пшеничне – 2 ст. л

Реклама

Яблучний оцет – 3 ст. л

Гірчиця – 1 ст. л

Часник – 2-3 зуб.

Реклама

Сіль, перець – за смаком

Приготування

Реберця треба спочатку зачистити, помити, натерти сіллю, чорним перцем і гірчицею і викласти на деко.

Далі беремо буряк миємо. Якщо він великий, то слід розрізати навпіл і покласти до м’яса, розрізом вгору. Поставити у духовку на 40-50 хвилин за 180 градусів.

Ребра прибрати, а буряки залишити в духовці ще на 15-20 хвилин.

Ребра нарізаємо або знімаємо м’ясо з кістки.

Буряк почистьте від шкірки та наріжте півкільцями. Покладіть у сотейник, додайте 3 ст. л. яблучного оцту і залийте водою, аби буряк був повністю покритий. Залиште на годину маринуватися.

Тепер треба нарізати дрібно цибулю і обсмажити на вершковому маслі впродовж декількох хвилин, додати реберця, маринований буряк і маринад.

Тушкувати всього 10 хвилин, додавши сіль за смаком, 2-3 зубки часнику (подрібненого).

Щоб соус загустів, до 100 мл холодної води додайте  2 ст. л. борошна і добре розмішайте. Через сито влийте в шпундру, швидко розмішайте, доведіть до кипіння, заберіть із вогню.

Викладіть на тарілку разом зі сметаною та хріном, прикрасити петрушкою або кінзою.

Про те, як приготувати смачний салат з кабачків на зиму, Інформатор писав раніше.

Альона Свірідова