Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українська класика: готоуємо шпундру

Захід України славиться старовинним блюдом ― шпундрой. Її готують на свята зі смаженої підчеревини, грудинки або ребер, яку потім тушкують з цибулею, морквою в буряковому соку або квасі. І хоча блюдо це не з тих, які готуються швидко, воно заслуговує того, щоби хоч інколи бути на столах українців, як суто наш, тільки Україні властивй кулінарний шедевр.

Інформатор дає рецепт цього шедевру.

Шпундра

Продукти

Ребра – 500 г

Буряк – 2-3 шт. невеликих

Цибуля – 1 шт. велика

Вершкове масло – 40 г

Борошно пшеничне – 2 ст. л

Яблучний оцет – 3 ст. л

Гірчиця – 1 ст. л

Часник – 2-3 зуб.

Сіль, перець – за смаком

Приготування

Реберця треба спочатку зачистити, помити, натерти сіллю, чорним перцем і гірчицею і викласти на деко.

Далі беремо буряк миємо. Якщо він великий, то слід розрізати навпіл і покласти до м’яса, розрізом вгору. Поставити у духовку на 40-50 хвилин за 180 градусів.

Ребра прибрати, а буряки залишити в духовці ще на 15-20 хвилин.

Ребра нарізаємо або знімаємо м’ясо з кістки.

Буряк почистьте від шкірки та наріжте півкільцями. Покладіть у сотейник, додайте 3 ст. л. яблучного оцту і залийте водою, аби буряк був повністю покритий. Залиште на годину маринуватися.

Тепер треба нарізати дрібно цибулю і обсмажити на вершковому маслі впродовж декількох хвилин, додати реберця, маринований буряк і маринад.

Тушкувати всього 10 хвилин, додавши сіль за смаком, 2-3 зубки часнику (подрібненого).

Щоб соус загустів, до 100 мл холодної води додайте  2 ст. л. борошна і добре розмішайте. Через сито влийте в шпундру, швидко розмішайте, доведіть до кипіння, заберіть із вогню.

Викладіть на тарілку разом зі сметаною та хріном, прикрасити петрушкою або кінзою.

Про те, як приготувати смачний салат з кабачків на зиму, Інформатор писав раніше.

Альона Свірідова

Нагору