Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Дерусифікація у Кривому Розі продовжується: мешканцям пропонують обрати нові назви вулиць міста

У Кривому Розі почали активно займатися перейменуванням вулиць, щоб “звільнити” місто від російських топонімів. Мешканці Тернівського району можуть обрати свої варіанти назв.

Інформатор з посиланням на інформаційне агентство «Експерт-КР», розглядає 11 назв вулиць Тернівського району, серед них і старі, і пропозиції нових. Нагадуємо, що кожен мешканець і мешканка міста може подати свої пропозиції нових назв. Як це зробити – читайте нижче.

1. Онезька – на честь озера в рф
Пропозиція науковців: Синевирська – на честь найбільшого озера й візитної картки Українських Карпат. Краєвиди Синевиру надзвичайно мальовничі й величні.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
2. Оренбурзька – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Тектонічна – Частина вулиці потрапила в зону обвалення шахти ім. Орджонікідзе. Утворилася зона зсуву, яка поступово розширюється і призводить до обрушення будівель. Люди живуть наче на «тектонічному розломі».
Пропозиція влади: Кварцитна – походить від назви гірської породи, цінної корисної копалини, поширеної в Кривбасі.
3. Палехська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Самчиківська – на честь традиційного розпису хат в селі Самчики на Хмельниччині.
Пропозиція влади: Піщана – походить від назви осадової уламкової гірської породи, поширеної в Кривбасі. Піски знаходять застосування в різних галузях економіки України.
4. Приволзька – на честь суб’єкта рф
Пропозиція науковців: Придніпровська – походить від назви Придніпровської височини, до складу якої входить більша частина Криворіжжя (процитовано дослівно)
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців
Зауваження від нашої редакції: у пропозиціях, оприлюднених Олександром Вілкулом, ця пропозиція написана як Придністровська, тож цю помилку варто виправити.
5. Рибінська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Григорія Шрама – на честь Шрама Григорія Івановича, військового канцелярського писаря Кодацької паланки, паланкового старшини. У1760 році оселився на території сучасного селища Веселі Терни і заснував там великий зимівник – Григорівські Терни, який згодом переріс у село Веселі Терни. Заклав дерев’яну церкву в 1788 році, яка згодом згоріла.
Пропозиція влади: Свято-Михайлівська – походить від назви культової споруди на честь архангела Михаїла (Михайлівська церква) у колишній слободі Веселі Терни. Зруйнований 1936 року храм відновлено неподалік від історичного місця.
6. Сахалінська – на честь суб’єкта рф
Пропозиція науковців: Лірників – на вшанування традиційного музичного заняття в Україні.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
7. Сестроріцька – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Архангела Михаїла – По вулиці розташована Тернівська філія міського історико-краєзнавчого музею, приміщення якої знаходиться на місці зруйновної у 1936-му році Свято-Михайлівської (Архангело-Михайлівської) церкви.
Пропозиція влади: Тиха – назва свідчить про характер вулиці, нагадує про потребу усамітнення та перепочинку від руху, метушні.
Заувага від редакції: вулиця Тиха вже є в Кривому Розі у Центрально-Міському районі.
8. Смоленська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Євгена Плужника – на честь визначного українського поета, драматурга, перекладача, представника «Розстріляного Відродження».
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
9. Сочинська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Романівська – від історичної назви селища, у якому розташована вулиця.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
10. Тобольська – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Лисичанська – на честь українського міста, форпосту оборони Донбасу. Разом з іншими назвами такого типу формуватиме уявлення про адміністративно-територіальні одиниці України.
Пропозиція влади: збігається з пропозицією науковців.
11. Троїцька – на честь міста в рф
Пропозиція науковців: Семена Климовського – на честь козака Війська Запорізького Низового, автора пісні “Їхав козак за Дунай”. Мав зимівник на Криворіжжі.
Пропозиція влади: Журналістів – на пошану суспільно важливої професійної діяльності журналістів.
Зауваження від нашої редакції: в умовах безпрецедентної гібридної війни, яку росія веде проти України, журналісти тримають інформаційний фронт і заслуговують на вшанування. Представники журналістського фаху в різні періоди відігравали значну роль у розвитку Кривого Рогу. Тож журналістська спільнота очікує на вшанування своєї професії вулицю, яка як мінімум має територіальну прив’язку до однієї з редакцій, які були або є в місті. На вулиці Троїцькій ніколи не було жодних редакцій. Натомість нам відомо, що науковці планують подати назву Журналістська на перейменування вулиці Станіславського в Саксаганському районі (то буде, очевидно, друга черга). Там є територіальна прив’язка – поруч була редакція одного з рудників, де багато років головною редакторкою була відома в місті журналістка, тривалий час – голова Криворізького осередку Національної спілки журналістів України Людмила Тіміргалєєва. Ознайомлені з цією пропозицією журналісти підтримують ідею присвоєння назви Журналістська вулиці Станіславського. Водночас для вулиці Троїцької ім’я Семена Климовського, автора пісні «Їхав козак за Дунай» буде відповідним і за масштабом особистості, і за прив’язкою до водного об’єкта – річки Саксагань, яка протікає зовсім близько.

(Наступні назви – у подальших публікаціях)

Як подати свою пропозицію

З 1 до 30 липня 2022 року мешканці Кривого Рогу можуть подати свої пропозиції нових назв вулиць та інших топонімів. Для цього треба написати заяву, де обов’язково зазначити прізвище, ім’я, по батькові й адресу та телефон особи, яка подає пропозиції. У заяві зазначити назву вулиці/площі/проспекту/провулку, для якого/якої пропонується нова назва, та власне пропозицію. Обов’язково напишіть пояснення і аргументи, чому цю вулицю треба назвати саме так. Пропозиції подаються в письмовій формі особисто чи надсилаються на поштові адреси виконкомів райрад:

Металургійний: пр-т Миру, 42, м. Кривий Ріг, 50069;

Довгинцівський: вул. Дніпровське шосе, 11, м. Кривий Ріг, 50086 (т. 0968801010);

Інгулецький: ж/м Інгулець, вул. Гірників, 19; ж/м ПівдГЗК, вул. Гірницької слави, 1, м. Кривий Ріг, 50026 (т. 0976567865);

Покровський: вул. Шурупова, 2, м. Кривий Ріг, 50014;

Саксаганський: вул. Володимира Великого, 32, м. Кривий Ріг, 50071;

Тернівського: вул. Короленка, 1а, м. Кривий Ріг, 50079;

Центрально-Міський: вул. Свято-Миколаївська, 27, м. Кривий Ріг, 50000 ( т. 0677773895)

Юридичні особи подають пропозиції у письмовій формі з зазначенням свого найменування, місцезнаходження та контактного телефону керівника.

Олена Шевченко

Нагору