Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Історія перемоги першого українського олімпійського чемпіона з плавання з Кривого Рогу

Перший український плавець, хто піднявся на п’єдестал пошани Олімпійських ігор у 1980 році став криворіжець Сергій Фесенко.

20 липня 1980 році Сергій Фесенко подолав дистанцію 200 метрів батерфляєм за 1 хвилину 59.76 секунди. Лише п’ятдесят три сотих секунди не вистачило Фесенку для побиття світового рекорду американця Брунера, – розказує Інформатор з посиланням на сторінку “Марс у Кривому Розі” у Facebook.

“До прибуття поїзда залишалося ще кілька хвилин. Помітно хвилювалися батьки чемпіона – токар-оператор першого ремонтно-механічного цеху заводу “Криворіжсталь” Леонід Опанасович та інженер відділу наукової організації праці Південного гірничо-збагачувального комбінату Любов Григорівна. Щаслива посмішка не сходила з обличчя дванадцятирічної Світланки – сестри Сергія. Радіє дівчинка успіхам брата. Вона теж захоплюється плаванням. У неї перший дорослий розряд. Що ж, можливо, і у Світлани спортивна доля буде такою щасливою, як і в брата.

З квітами у руках дружина Сергія – Ірина. Обраниця чемпіона – шкільна вчителька. Серед зустрічаючих і перший наставник Фесенка заслужений тренер спортклубу “Богатир” заводу “Криворіжсталь” В.І. Макарова. Це до неї і В.Г. Смєлової дванадцять років тому Леонід Опанасович привів дев’ятирічного Сергія. Довго шукали тренери шляхів до майбутніх перемог, чимало сил віддали, поки Фесенко виплив на “олімпійську хвилю”, – згадує про зустріч чемпіона журналіст Святослав Азаркін.

До титулів чемпіона Європи, країни і VII літньої Спартакіади Сергій додав ще один найпочесніший – титул чемпіона Олімпіади. Довго згадуватиме він звичайний і водночас такий незвичайний день в його житті – неділю 20 липня 1980 року.

“… 10 годин 35 хвилин. Басейн “Олімпійський”. Попередній заплив майстрів батерфляю за участю Фесенка. Сергій запізнився із стартом і все ж на фініші був першим, майже на півсекунди випередивши своїх суперників.

Фінальні запливи плавців мали відбутися о 19 годині. Здавалося, що Сергій і не думав про вечірній старт. Побував у відділенні зв’язку басейну “Олімпійський”, де погасив конверти спеціальним штемпелем із зображенням плавця. Після обіду переглянув фільм у кінотеатрі “Мир”, а після відпочинку приїхав у басейн.

Старт фінального запливу на 200 метрів батерфляєм відбувся о 19 годині 20 хвилин. Сергій плив по четвертій доріжці, знову, як і вранці, помітно затримався на старті. Але все ж довів, що він найсильнійший”, – розповідає про переможний день журналіст Святослав Азаркін.

“Ми пам’ятаємо щасливу посмішку Сергія, адже Центральне телебачення транслювало старти плавців з басейну “Олімпійський”. Медаль Фесенкові вручив президент Міжнародного олімпійського комітету лорд Кілланін. А через кілька днів Сергій здобув другу нагороду – срібну медаль на дистанції 400 метрів комплексного плавання.

Всі ці незабутні події С. Фесенко напевне мимоволі ще раз пригадав, коли поїзд ще раз наближався до рідного міста. І ось олімпійський чемпіон на криворізькій землі. Саме звідси зробив він свій перший крок у великий спорт.

А ввечері того ж дня на стадіоні “Металург” у перерві футбольного матчу відбулося урочисте вшанування першого криворізького чемпіона Олімпіади.

Фесенко зі своїм тренером Галиною Сміловою

Олена Шевченко

Нагору