Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Фільм Сенцова «Носоріг» отримав гран-прі на фестивалі у Польщі

Кримінальна драма режисера Олега Сенцова “Носорог”, яка знімалася у Кривому Розі, стала найкращим фільмом польського фестивалю Lubuskie Lato Filmowe, що проходив у Лаґуві.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна і Державне агентство України з питань кіно.

Фестиваль Lubuskie Lato Filmowe заснували в 1969 році: тоді це був єдиний фестиваль польських художніх фільмів у країні. З 1990 року захід фокусується на кінематографі посткомуністичних країн. Режисер стрічки Олег Сенцов, який зараз боронить Україну на фронті, подякував  польському народу та фестивалю за підтримку нашої держави.

“Я особисто, і весь український народ, дуже вдячний за підтримку полякам, які виявилися нашими справжніми братами та сестрами, які підтримують нас у цю важку годину, коли у нас є такий потужний ворог. З такими друзями ми обов’язково переможемо… У Лаґуві я був зі своїм першим фільмом “Гамер”, який отримав спеціальний приз, але зараз “Носоріг” отримав головну нагороду і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проєкті працювало багато людей з Польщі. Наприклад, оператор фільму, мій друг Богуміл Годфрейув, без якого цей фільм ніколи не був би таким. Ще один мій друг Даріуш Яблонський, без якого цей фільм ніколи б не стався… Я дуже вдячний всім за допомогу у створенні фільму… Я сподіваюсь, що ми переможемо, я буду знімати кіно і ще до вас приїду. Do widzenia!”, – сказав Сенцов.

Сюжет. Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Світова прем’єра стрічки відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі “Горизонти”, українська – на Київському тижні критики. Стрічку Сенцова визнали найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, а перемогу у номінації “Найкращий актор” отримав виконавець головної ролі Сергій Філімонов. Також Філімонова визнали найкращим актором на Міжнародному кінофестивалі у Батумі. Онлайн-прем’єра “Носорога” відбулася на стрімінговій платформі Netflix. Стрічку також купили для показу у Великобританії, Франції, Італії та інших країнах світу.

Про те, що 10 грн з кожного квитка на фільм “Носоріг”, який знімали у Кривому Розі, піде на допомогу армії України, Інформатор писав раніше.

Нагору