Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні забороняють паління електронних сигарет: як будуть карати

В Україні з 11 липня забороняється паління електронних сигарет у громадських місцях.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на “Укрінформ”.

Як сказала народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань здоров’я нації Лада Булах: “Перша, найголовніша ціль цього закону – зменшення шкідливого впливу тютюну, заборона паління в громадських місцях, вживання будь-яких видів нікотиновмісних продуктів для паління, або тих, які горять, або тих, які нагріваються.

Друга норма, яка набуває чинності — це заборона паління та ліквідація курилок. Це рудиметарна, архаїчна норма, коли кожного підприємця держава зобов’язувала мати таке місце, навіть якщо в його колективі ніхто не палить. Ми цю норму анулюємо, тому що немає безпечного паління.

Третя норма — право для сільських, селищних, міських рад створювати вільні від місця паління на постійній основі”.

З 11 липня забороняється паління, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, у приміщеннях закладів харчування, культурного призначення, готелів та аналогічних засобів розміщеннях громадян, гуртожитках, приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Заборона поширюється також на приміщення аеропортів, дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, місця загального користування у житлових будинках, підземні переходи, ліфти, таксофони, у транспорті загального користування та таксі.

Порушення цього закону карається попередженням або накладеннмя штрафу у розмірі 51-170 гривень. У разі повторного порушення протягом року — 170-340 гривень, згідно зі ст. 175-1 КУпАП.

Також для закладів ресторанного харчування розміщення попільничок, кальяну чи куріння передбачено штраф 3000 гривень, у разі повторного порушення — 15 тисяч гривень, для інших суб’єктів господарювання — 1000 гривень, у разі повторного порушення — 10 тисяч гривень.

Подати скаргу на суб’єкта господарювання, який порушує ці норми законодавства, можна на сайті Держпродспоживслужби. В цьому випадку суб’єкт господарювання буде внесений до річного плану планових перевірок на дотримання вимог законодавства.

Раніше Інформатор писал про те, що в Україні вступає в силу антитютюновий закон.

Альона Свірвдова

Нагору