Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Шахраї привласнили 100 мільйонів гривень українців під видом виплат з ЄС через фейкові сайти

Шахраї у мережі привласнили понад 100 мільйонів гривень українців під виглядом соціальних виплат від Європейського Союзу. Дев’ятеро людей створили понад 400 підроблених посилань, щоб отримувати дані банківських карток людей і привласнювати кошти з них.

Схеми розкрила Кіберполіція, про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Дніпро.

Встановлено, що через сайти українцям пропонували оформити заявки на виплату допомоги від ЄС. Під час опитування потерпілі вказували дані своїх банківських карток, потім зловмисники зламували онлайн-банкінг та виводили гроші.

За попередніми даними НБУ, від дій шахраїв постраждали понад 5 тисяч людей. Загальна сума збитків перевищує 100 мільйонів гривень.

Під час обшуків у фігурантів справи вилучили комп’ютери, телефони, банківські картки та вкрадені гроші. Відкрито кримінальні провадження за шахрайство та незаконне втручання у роботу онлайн-банкінгу: третя частина статті 190 та п’ята частина статті 361 КК України. Тепер кібершахраям може загрожувати до 15 років в’язниці. Вирішується питання про обрання ним запобіжного заходу та повідомлення про підозру.

Також правоохоронці розшукують людей, які постраждали від дій шахраїв. Зверніться до кіберполіції, якщо ви вводили особисті дані на одному з таких сайтів, які використовували підозрювані:

  • newsukraine10.yolasite.com, opros24ua.yolasite.com, tcnnews2022.yolasite.com, euro24dopomoga0.yolasite.com, oga.yolasite.com, ross0.yolasite.com, ais-gos.top, ao-opros.top, awa-opros.top, bees-gos.top, buw-gos.top, eti-opros.top, eu-opros.top, eu-gos.top, ew-gos.top, ew-opros.top, fori-opros.top, gi-opros.top, gio-gos.top, goe-opros.top, gow-opros.top, greas-gos.top, irs-gos.top, its-gos.top, iux-opros.top, izi-opros.top, jar-gos.top, jel-gos.top, jo-opros.top, job-opros.top, ods-gos.top, og-opros.top, ovs-gos.top, pre-opros.top, rea-gos.top, tas-gos.top, tio-gos.top, ua-gos.top, uni-opros.top, uo-gos.top, uq-gos.top, uz-gos.top, wi-opros.top, ukri-gos.top, foundationua.com, ua-compensation.buzz, www.bless12.store, help-compensation.xyz, juon-gos.top, ods-gos.top, ukri-gos.top, foundationua.com, ua-compensation.buzz, www.bless12.store, help-compensation.xyz, juon-gos.top, ods-gos.top, diia-gov.org.

Олена Шевченко

Нагору