Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“АрселорМіттал Кривий Ріг” планує скоротити виробництво: як це позначиться на працівниках, – заява Мауро Лонгобардо

Умови для роботи підприємства “АрселорМіттал Кривий Ріг” з часом погіршуються. Спостерігаються проблеми з логістикою, відтік кадрів і підвищення вартості електроенергії. Тому внаслідок погіршення ринкової ситуації, восени і взимку частина потужностей підприємства не буде працювати. Проте працівників скорочувати не планують.

Про це повідомив генеральний директор “АрселорМіттал Кривий Ріг” Мауро Лонгобардо, – передає Інформатор.

Під час повномасштабного вторгнення “АрселорМіттал Кривий Ріг” шукало можливості для безперебійної роботи підприємства. Звісно вийти на довоєнний рівень в сучасних реаліях не вдається, проте вдалося частково налагодити логістику і пристосуватися до перебоїв з електроенергією і водопостачанням.

“Наше підприємство стійко долає виклики воєнного часу. Ми пережили ракетні обстріли, сім блекаутів цього року, втрату і відновлення водопостачання. Понад 3000 наших співробітників служать у лавах ЗСУ, а 233 колег загинули або пропали безвісти, захищаючи Україну. У середині 2024 року ми змогли наростити виробництво металургійної продукції до половини довоєнного рівня. Виробництво залізорудного концентрату сягнуло майже трьох чвертей від довоєнного. Ми успішно перебудували нашу логістику і зараз морський коридор вже служить для відвантаження не тільки залізорудного концентрату, а й готової продукції”, – наголошує Мауро Лонгобардо.

Проте, в другій половині 2024 року підприємство зіштовхнулося зі значними викликами, які змушують знизити виробництво та уповільнити прогнозоване зростання.

“Зниження споживання залізної руди Китаєм, що спровокувало падіння світових цін на неї та обмежило обсяги наших продажів, оскільки ціни опустилися нижче собівартості її доставки на ринок”, – додає директор “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Окрім того, через високу вартість транспортування готова продукція доставляється лише до країн найближчої Європи, зокрема Польщі, Румунії та Прибалтики. Також проблеми створює подорожчання електроенергії в Україні, що імпортується в обсязі до 80%. Через це вартість енергії для металургійного підприємства вдвічі перевищує аналогічні витрати у європейських конкурентів. А часті перебої з електропостачанням додатково ускладнюють виробничі процеси.

“Часті відключення та перебої з постачанням електроенергії перешкоджають повноцінному відновленню виробництва, унеможливлюють довгострокове планування та збільшують собівартість, адже ситуація може змінитися щохвилини. Щоразу заново доводиться перезапускати всі процеси після блекаутів, знову переглядати графіки, обсяги, дати. Це призводить до швидкого зносу обладнання та додаткового навантаження на персонал”, – йдеться у повідомленні.

Обсяг внутрішнього ринку через війну зменшився і становить 60% довоєнного. Щоб уникнути збитків в жовтні-грудні на підприємстві буде працювати лише одна доменна піч – ДП-8. Коксохімічне виробництво працюватиме під потреби металургійного виробництва. Конверторний цех і МБЛЗ будуть зупинені на 45 днів, у цей час весь чавун розливатимуть на розливних машинах (РМ) ДЦ-1.

У другій половині грудня в роботі повинні бути 1 конвертер і МБЛЗ-1. Надлишок чавуну буде розливатися на РМ ДЦ-1. У новий рік планується зайти з однією доменною піччю, одним конвертером і МБЛЗ-1.

“Я хочу наголосити, що ця зміна планів виробництва не потягне за собою скорочень персоналу. Персонал виробничих підрозділів, обсяги виробництва яких будуть скориговані, заплановано задіяти у ремонтних роботах, охороні та благоустрої території”, – каже Мауро Лонгобардо.

Раніше Інформатор повідомляв, що посадових осіб “АрселорМіттал Кривий Ріг” оштрафували на 1224 грн за забруднення підприємством повітря. Також читайте, що на “АрселорМіттал Кривий Ріг” виникла масштабна пожежа і травмувалися працівники.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору