Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О.Вілкул: У новому навчальному році мистецькі школи Кривого Рогу працюють у змішаному форматі. Крім юних вихованців, долучитися до творчості та спробувати себе у мистецтві тепер можуть і ветерани

Найголовніше – це безпека всіх учасників навчального процесу. А тому міська влада та Рада оборони міста роблять все задля того, щоб облаштувати у закладах культури укриття. Ще у 2023 році в закладах культури міста були облаштовані 23 укриття, в тому числі, 11 – у мистецьких школах. У 2024 році з міського бюджету виділено кошти на ремонти укриттів: школи мистецтв №1, музичної школи №14, музичної школи №2, в якій укриття вже функціонує.

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул відвідав музичну школу №3, яка є одним із провідних закладів підготовки та навчання музичному мистецтву. Також, з 1 вересня тут стартував проєкт «Музикотерапія для ветеранів». Військовослужбовці можуть брати уроки вокалу та гри на гітарі. Проєкт реалізується в рамках нової ветеранської політики – політики Героїв, за підтримки Ради оборони міста.

«Дуже важливо, щоб діти розвивалися, щоб навіть під час війни, ми не «втрачали» нашу молодь. Мистецтво, творчість має потужну силу. Крім духовного, культурного розвитку, мистецтво має позитивний психологічний вплив, це свого роду терапія, елемент психологічного розвантаження. А тому, як тільки дозволила безпекова ситуація, ми відновили роботу мистецьких шкіл. На сьогодні працює 18 мистецьких шкіл: 13 – музичних, 3 – художніх, 2 школи мистецтв. У них навчається 6300 хлопців та дівчат, серед них 890 учнів пільгових категорій. Вони здобувають мистецьку освіту безоплатно. Я дякую колективам та викладачам наших мистецьких шкіл, які у цей непростий час продовжують творчо розвиватися, виховують талановитих дітей. Крім цього, школи беруть участь а також започатковують проєкти для Захисників та Захисниць. У нас вже є арттерапія: заняття з танців для ветеранів та їх родин у Палаці культури «Мистецький», «Мистецтво нескорених» – майстер-класи з малювання у Палаці культури «Саксагань». А зараз на базі третьої музичної школи додаємо музичну терапію – уроки гри на гітарі, вокал. Важливо, що під час війни культура трансформується – надихає, додає сил, допомагає долати стрес», – підкреслив Олександр Вілкул.

У минулому навчальному році учні мистецьких шкіл Кривого Рогу здобули близько 3000 перемог на конкурсах та фестивалях різних рівнів. З них 67 Гран-прі. Здійснили творчі подорожі до Фінляндії, Польщі, Латвії.

Директор музичної школи № 3 Світлана Спірідонова сказала: «Нашому закладу 67 років, ми навчаємо грі на інструментах, співу, малюванню. У нас 400 учнів, 50 дітей – пільгових категорій, які навчаються безоплатно. Завдяки турботі міста, облаштували укриття на 100 чоловік і завдяки цьому наші учні мають можливість отримувати мистецьку освіту в змішаному форматі. У 2023 році солісти та колективи школи здобули 120 перемог, завоювали 15 Гран-прі на всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях».

У закладі працює 16 творчих колективів, ансамбль бандуристів «Джерельце» має звання «зразковий». На сьогоднішній день школа має найбільший клас бандури у місті. Заклад є засновником та організатором міського конкурсу виконавської майстерності «Дебют», а також міської олімпіади з музичної літератури.

Про новий творчий проєкт з музикотерапії розповів Олег Должок. З початку повномасштабної війни він захищав Батьківщину в складі 60-ої окремої механізованої Інгулецької бригади. «Поранення отримав у 2022 році на Херсонському напрямку. Після поранення рука не працює. До цього займався спортом і зараз займаюся у збірній Нескорених, у збірній України, у Дюсельдорфі зайняв 2 місце у веслуванні на тренажері. До поранення сам пробував грати на гітарі – не вдавалося. Я полишив це. А ось на днях почав пробувати займатися. Дивлюся,  під керівництвом викладача навіть з такою травмою виходить і загорівся, щоб і надалі пробувати себе у цьому.

Проєкт з музикотерапії дуже потрібний! Військовий для себе сам вирішить, чим йому займатися, але дуже важливо, щоб був вибір, щоб військовий мав змогу у всіх сферах себе спробувати», – переконаний О. Должок.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору